ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ  ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ COVID-19 ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ COVID-19 ΚΑΤΑ ΤΟ   ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ


O πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών θεωρεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την πολιτεία σε σχέση με τις μισθώσεις λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του COVID -19 και των νέων περιοριστικών μέτρων είναι ανεπαρκέστατα δεν λύνουν ουσιαστικά τα πραγματικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Είναι γεγονός ότι ζούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρό από το πρώτο και κατά την άποψη των ειδικών θα διαρκέσει περισσότερο και θα φθάσουμε τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι με επαναλαμβανόμενες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων τοπικές η γενικές. Θα πρέπει λοιπόν αυτή την στιγμή να ληφθούν επι πλέον μέτρα για να θωρακισθούν και οι ενοικιαστές και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με τις κατά το δυνατόν λιγότερες συνέπειες στον νέο κύμα.

Οι ενοικιαστές δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και θα πρέπει να προστατευθούν.

Tα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα είναι τα εξής:

1) ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ.

Όταν  λόγω της υποχρεωτικής διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης εκμηδενίζονται κυριολεκτικά τα εισοδήματα του επαγγελματία, είναι αδύνατον να καταφέρει να   καταβάλει ακόμη και το 60% του μισθώματος  και είναι παράλογο να υποχρεωθεί να το καταβάλει.

Η διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι υποχρεωτική και μάλιστα ο επιχειρηματίας που παραβεί την διακοπή διώκεται και ποινικά. Πως λοιπόν είναι δυνατόν να ζητηθεί από αυτόν τον επιχειρηματία να πληρώσει ενοίκιο όταν υποχρεούται να κλείσει την επιχείρησή του, εκμηδενίζοντας τα έσοδά του και πως είναι δυνατόν να διώκεται ποινικά αν ανοίξει την επιχείρησή του και να κινδυνεύει να διωχθεί και αστικά, μέχρις απώλειας της επαγγελματικής του στέγης, αν δεν πληρώσει το ενοίκιο.

Και βεβαίως δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της πλευράς των ιδιοκτητών ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες που ζουν από το ενοίκιο και δεν μπορεί να μηδενισθεί στο εισόδημά τους διότι και οι επιχειρηματίες ζουν από το εισόδημα της επιχείρησής τους, αλλά αυτό μηδενίζεται υποχρεωτικά εκ  του νόμου και επιπλέον καλούνται με μηδενικό εισόδημα να πληρώσουν και μέρος του ενοικίου.

Μετά την οριστική άρση των μέτρων, όταν θα υπάρχει καθαρή εικόνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της χώρας και τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να συνέλθουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να αποφασίσουν αν και ποιο ποσοστό του ενοικίου θα πρέπει να πληρωθεί και  πόσο χρονικό διάστημα και ασφαλώς με δόσεις.

Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και ήδη οι επιχειρήσεις είχαν υποστεί το πρώτο μεγάλο οικονομικό πλήγμα την άνοιξη του 2020 και πριν προλάβουν να συνέλθουν υφίστανται και δεύτερο πλήγμα, είναι άγνωστο δεν πόσες φορές ακόμη θα χρειαστεί να αναστείλουν την δραστηριότητά της. Είναι σαφές ότι η συνέχιση καταβολής έστω και του μειωμένου μισθώματος θα οδηγήσει την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που διακόπτεται η λειτουργία τους  σε οριστικό κλείσιμο και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία πολύ μεγαλύτερες από τις επιπτώσεις του να στερηθούν κάποιοι ιδιοκτήτες κάποια ενοίκια για μικρό χρονικό διάστημα την ώρα που οι επιχειρηματίες στερούνται το σύνολο των εσόδων τους. 

Αν κλείσουν οι επιχειρήσεις τότε και οι ιδιοκτήτες θα στερηθούν τα ενοίκιά τους οριστικά.

Ουδείς υποχρεούται στο αδύνατον

 

2) ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ 50% ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΆ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ Η ΚΑΙ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που δεν έκλεισαν υποχρεωτικά πλην όμως λόγω του αντικειμένου τους, τα έσοδά τους έχουν ελαχιστοποιηθεί η έχουν εκμηδενισθεί με αποτέλεσμα να βρίσκονται και αυτές σε οικονομική ασφυξία. Θα πρέπει και αυτές να στηριχθούν ώστε να μην καταστραφούν από την κρίση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

 

3) ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ 60% (ΚΑΙ ΌΧΙ 40%) ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ Η ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Είναι αδύνατον σε έναν εργαζόμενο ο οποίος χάνει ολοσχερώς τον μισθό του και λαμβάνει κάποιο επίδομα να συντηρήσει την οικογένειά του και να πληρώσει και το 60% του μισθώματος. Η μείωση της υποχρέωσης καταβολής από 60% σε 40% είναι μονόδρομος για να μην βρεθούν οι εργαζόμενοι σε οικονομική αδυναμία να πληρώσουν το ενοίκιο και να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Μην ξεχνάμε ότι και οι εργαζόμενοι βρίσκονται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες σε αυτή την θέση και έχουν εξαντλήσει κάθε απόθεμα χρημάτων που ενδεχομένως να είχαν και πλέον αγωνίζονται να ζήσουν με ότι θα εισπράξουν.

 

4) ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Όταν μία επιχείρηση κλείνει υποχρεωτικά εκ του νόμου και μηδενίζονται τα έσοδα του επιχειρηματία και αυτός ξαφνικά και απρόβλεπτα βρίσκεται με μηδενικά εισοδήματα εύλογο και δίκαιο είναι να καταβάλει και αυτός μειωμένο μίσθωμα στην πρώτη κατοικία του αφού και αυτός όπως και ο κάθε εργαζόμενος βρίσκεται σε πλήρη οικονομική αδυναμία με μηδενικά εισοδήματα.

 

5) ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΓΙΑ ΕΞΗ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΡΣΕΩΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΩΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ Η ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΟΝ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΣΘΩΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΩΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ.

Αυτή την στιγμή εκκρεμεί μεγάλος αριθμός εξωστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί και δεν έχουν εκτελεστεί ενώ εξακολουθούν να εκδίδονται και άλλες αποφάσεις κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων του Νοεμβρίου αφού τα Δικαστήρια εξακολουθούν να εκδίδουν αποφάσεις τόσο στην μίσθωση κατοικίας όσο και στην μίσθωση επαγγελματικής στέγης, λόγω λήξεως του συμβατικού χρόνου αλλά και λόγω καθυστέρησης μισθωμάτων η οποία εν πολλοίς οφείλεται στην πανδημία. Είναι γεγονός ότι λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της γενικότερης αβέβαιης κατάστασης   είναι αδύνατον σε οποιονδήποτε μισθωτή να αναζητήσει και να ανεύρει νέα επαγγελματική στέγη η κατοικία αυτή την στιγμή  προκειμένου να μετακομίσει αφού δεν προβλέπεται καν δικαίωμα του μισθωτή να κυκλοφορήσει για αναζήτηση κατοικίας.  Έτσι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος [κάτι που συνέβη και κατά την διάρκεια των προηγούμενων περιοριστικών μέτρων] αμέσως μετά την άρση των περιορισμών  να έχουμε μία έκρηξη εξώσεων από εκτελέσεις εξωστικών αποφάσεων οι οποίες ήδη έχουν εκδοθεί και δεν έχουν εκτελεστεί  η θα εκδοθούν, η οποία έκρηξη θα δημιουργήσει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι μία εξωστική απόφαση εκτελείται μετά από τρείς εργάσιμες ημέρες από την επίδοσή της και είναι εύκολα αντιληπτό τι θα γίνει μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων όταν εκατοντάδες εξωστικές αποφάσεις θα επιδοθούν και οι ενοικιαστές που αυτή την στιγμή απαγορεύεται να αναζητήσουν νέα κατοικία η επαγγελματική στέγη λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα κινδυνεύουν να εξωθούν μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες.

Η αναστολή των εξώσεων λόγω λήξεως της μίσθωσης για 6 μήνες και για καθυστέρηση μισθώματος για 3 μήνες, είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει χρόνος στους ενοικιαστές όταν επανέλθει σταδιακά η φυσιολογική ζωή να βρουν νέα στέγη και να μετακομίσουν χωρίς την Δαμόκλειο Σπάθη της έξωσης.

Είναι απαράδεκτο να απαγορεύεται στον ενοικιαστή να κυκλοφορεί στον δρόμο για να αναζητήσει  κατοικία η επαγγελματική στέγη [ούτως η άλλως αυτή την στιγμή η προσφορά είναι μηδενική] και εν συνεχεία μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων να καλείται να μετακομίσει σε 3 εργάσιμες ημέρες.

Φοβούμεθα ότι αν δεν ανασταλούν οι εξώσεις θα οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις για τις οποίες ασφαλώς δεν θα ευθύνονται οι ενοικιαστές.

 

Θεωρούμε ότι τα πιο πάνω μέτρα είναι και τα ελάχιστα αλλά και τα απολύτως αναγκαία  που πρέπει να ληφθούν άμεσα  για την προστασία των ενοικιαστών τόσο στην επαγγελματική στέγη όσο και στην μίσθωση κατοικίας ώστε να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων αλλά και την οικονομική εξαθλίωση μεγάλου αριθμού οικογενειών και βεβαίως την δημιουργία ακραίων καταστάσεων.

                               

ΑΘΗΝΑ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ