Οι παράλογες απαιτήσεις των εκμισθωτών κατά την διάρκεια ισχύος των μέτρων κατα του covid-19 


ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ

 Με έκπληξη είδαμε τις διαμαρτυρίες των  εκμισθωτών για τα μέτρα μείωσης του ενοικίου που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από τους περιορισμούς λειτουργίας που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του covit-19

Είναι πραγματικά προκλητικό να διαμαρτύρονται οι εκμισθωτές γιατί μειώθηκαν υποχρεωτικά τα μισθώματα κατά 40% για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά η που εκμηδενίσθηκαν τα έσοδά τους εκ των πραγμάτων καθώς και για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε τέτοιες επιχειρήσεις και ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας  τους με αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι και χωρίς εισόδημα.

Δεν αντιλαμβανόμαστε αν οι εκμισθωτές θεωρούν ότι είναι η προνομιούχος τάξη και πρέπει να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση ζητώντας να μην πειραχθεί το δικό τους εισόδημα σε μία περίοδο που το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας βλέπει να εισοδήματά του να εκμηδενίζονται και αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.    Δεν σκέφθηκαν ποτέ οι ιδιοκτήτες, ότι οι ενοικιαστές τους καλούνται με μηδενικά εισοδήματα να πληρώσουν το 60% του ενοικίου τους. Δεν σκέφθηκαν ότι οι ενοικιαστές με ένα επίδομα 800 ευρώ για ένα και ήμισυ  μήνα καλούνται να ταΐσουν την οικογένειά τους, να καλύψουν τις λοιπές υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν το 60% του ενοικίου και τελικά δεν σκέφθηκαν το αρχαίο ρητό ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ.

    Πως πιστεύουν οι κύριοι αυτοί ότι θα μπορέσουν οι ενοικιαστές τους να τους πληρώσουν όταν ξαφνικά είδαν τα εισοδήματά τους να εκμηδενίζονται χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη γι΄αυτό.

Μάλλον δεν σκέπτονται. Απλώς απαιτούν όπως έμαθαν να κάνουν τόσα χρόνια.

   Έχουμε κατ επανάληψη τονίσει ότι η καταβολή ακόμη και του  60% του ενοικίου για την πλειοψηφία των ενοικιαστών θα είναι αδύνατη. Έχουμε κατ επανάληψη τονίσει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος με την λήξη των μέτρων για την αντιμετώπιση του covit-19 να έχουμε μία έκρηξη αγωγών εξώσεως εναντίον ενοικιαστών που λόγω του εκμηδενισμού των εισοδημάτων τους δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ιδιοκτήτες κατά την διάρκεια της κρίσης του covit-19. Kαι δυστυχώς ο φόβος μας αυτός γίνεται βεβαιότητα όταν βλέπουμε την νοοτροπία των ιδιοκτητών να μην είναι ευχαριστημένοι ούτε με την καταβολή του 60% του μισθώματος.

Θεωρούμε ότι μόνον η γενναία και έγκαιρη επέμβαση της πολιτείας θα μπορέσει να προλάβει την έκρηξη των εξώσεων που θα ακολουθήσει την άρση των μέτρων και το άνοιγμα των Δικαστηρίων.

   Μόνον η υιοθέτηση των μέτρων που προτείνει ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε με πλήρη αναστολή υποχρέωσης καταβολής ενοικίου σε ορισμένες περιπτώσεις και μείωση του ενοικίου κατά 50-60% σε άλλες περιπτώσεις, σε συνδυασμό με 6μηνη αναστολή των εξώσεων μπορεί να λύσει το πρόβλημα που είναι βέβαιο ότι θα προκύψει και θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.