Οι επαγγελματικές μισθώσεις και ο θάνατος του μισθωτηρίου του περιπτέρου


 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ

 

  Ο νέος νόμος για τις επαγγελματικές μισθώσεις είναι πλέον γεγονός. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για νόμο αλλά για κατάργηση νόμου. Οι διατάξεις του νέου νόμου οδηγούν ουσιαστικά τις μισθώσεις τουλάχιστον αυτές που καταρτίζονται μετά την δημοσίευσή του σε πλήρη απελευθέρωση. Πλήρης απελευθέρωση ασφαλώς σημαίνει και ασυδοσία. Το να μην υπάρχει μία λογική νόμιμη ελάχιστη χρονική διάρκεια των μισθώσεων σημαίνει ότι αν ο μισθωτής δεν υπογράψει ένα μισθωτήριο με μεγάλη διάρκεια [8-10 έτη] ο ιδιοκτήτης μπορεί μετά την λήξη του συμβατικού χρόνου και εφ όσον βέβαια περάσουν   τρία χρόνια από την κατάρτιση της να ζητήσει την έξωση του μισθωτή λόγω λήξης της μίσθωσης και να τον εξώσει χωρίς να του καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση αλλά και χωρίς να υπάρχει και οποιοσδήποτε περιορισμός στο να ανοίξει στο κατάστημα ίδια επιχείρηση και να αποσπάσει ακόμη και την πελατεία του ενοικιαστή. Ετσι είναι πολύ εύκολο με μια μίσθωση για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα ο ενοικιαστής μόλις έχει αρχίσει να στρώνει την δουλειά του και να δημιουργεί την πελατεία του η ακόμη περισσότερο όταν έχει αναπτύξει αρκετά την δουλειά του και αυτή του αποδίδει να εξωθεί και ο ίδιος ο εκμισθωτής η κάποιος τρίτος που θα νοικιάσει στην συνέχεια το μαγαζί να εκμεταλευθεί ακόμη και την πελατεία του υποκλέπτοντάς του ουσιαστικά την δουλειά του.

   Από την άλλη πλευρά αν ο μισθωτής προχωρήσει στην κατάρτιση μία μίσθωσης για πολλά χρόνια για να αποφύγει τους πιο πάνω κινδύνους και δεν προχωρήσει η δουλειά του όπως περίμενε και θελήσει να φύγει από το κατάστημα πριν από την λήξη του συμβατικού χρόνου υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος ο ιδιοκτήτης να του ζητήσει όλα τα μισθώματα μέχρι την λήξη της μίσθωσης αφού πλέον για τις καινούργιες μισθώσεις δεν υπάρχει ούτε το δικαίωμα του μισθωτή να καταγγείλει την μίσθωση πριν από την λήξη του συμβατικού χρόνου με τρίμηνη προειδοποίηση όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

     Είναι φανερό ότι πλέον μετά την κατάργηση της προστασίας της επαγγελματικής στέγης τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ενοικιαστές είναι πολύ σοβαρά και επικίνδυνα αφού είτε υπογράψει ο ενοικιαστής μισθωτήριο  για λίγα χρόνια είτε για πολλά, υπάρχει κίνδυνος να υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά.

     Για τον λόγο αυτό πλέον τα μισθωτήρια που υπογράφονται θα πρέπει να είναι πολύ προσεγμένα και πολύ δουλεμένα αφού μόνον με ένα σωστό μισθωτήριο θα μπορούν να περιορισθούν και να αποτραπούν ακόμη  οι πιο πάνω σοβαροί  κίνδυνοι που δημιουργούνται από την απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης.

     Είναι γεγονός ότι η εποχή του μισθωτηρίου του ΄΄περιπτέρου΄΄ έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα πλέον μόνον το σωστό μισθωτήριο μπορεί να προφυλάξει τον ενοικιαστή και κανείς άλλος. Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα δίναμε ελάχιστη σημασία στο μισθωτήριο αφού θεωρούσαμε ότι έχουμε την προστασία του νόμου . Σήμερα που δεν υπάρχει προστασία μόνον το μισθωτήριο μπορεί να μας προστατέψει. Και βέβαια είναι πολύ εύκολο να διαπραγματευτούμε με τον ιδιοκτήτη πριν υπογράψουμε το μισθωτήριο και να θέσουμε τους όρους μας πριν προχωρήσουμε στην μίσθωση παρά όταν θα έχουμε εγκατασταθεί στο κατάστημα θα έχουμε κάνει έξοδα θα έχουμε φτιάξει την δουλειά μας και θα είμαστε έρμαια στους εκβιασμούς του ιδιοκτήτη.

   Για τον λόγο αυτό ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ  πλέον ΠΡΙΝ ΥΠΟΓΡΆΨΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΔΉΠΟΤΕ ΝΕΟ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ Η ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΉΣΗ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΌ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΈΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΟΔΉΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΩΝ ΝΟΜΙΚΏΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΜΠΛΟΚΈΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ