Κύριοι εκμισθωτές, τι θα κάνετε τώρα τα μαγαζιά σας;


ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΜΙΣΘΩΤΕΣ ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΑΣ


    Κατ επανάληψη σε παλιότερη τεύχη μας είχαμε ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά καταστήματα. Φόροι ασφαλιστικές εισφορές δημοτικά τέλη  αθέμιτος ανταγωνισμός από παράνομους και πλανόδιους εμπόρους αλλοδαπούς και ημεδαπούς και κυρίως υπερβολικά και αδικαιολόγητα υψηλά ενοίκια  είχαν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που κινδύνευε να ανατινάξει την κάθε επιχείρηση στον αέρα.  Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αγωνιζόταν να επιβιώσει ενώ μέσω των πλέον αντίξοων συνθηκών  ενέσκηψε και η οικονομική κρίση σαν το κερασάκι στην τούρα για να δώσει την χαριστική βολή σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

     Είμαστε μάρτυρες μίας πρωτόγνωρης κατάστασης. Επιχειρήσεις και μαγαζιά με ιστορία και παρελθόν πολλών ετών κλείνουν το ένα μετά το άλλο και υπάλληλοι μένουν στον δρόμο. Αλλοι έμποροι  αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να κρατηθούν και να επιβιώσουν εν μέσω της οικονομικής κρίσης περιορίζοντας τις δαπάνες τους με αιματηρές οικονομίες. Ανω του 30% των καταστημάτων τουλάχιστον σε συνοικιακούς δρόμους είναι πλέον ξενοίκιαστα και αναζητούν ματαίως ενοικιαστή να κάνει το τόλμημα να ανοίξει νέα επιχείρηση.

     Και ενώ η κατάσταση έχει φθάσει πραγματικά στο απροχώρητο κάποιοι ζούν στον δικό τους Νιρβάνα. Είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προς μισθωση. Είναι οι λεγόμενοι εκμισθωτές. Η πλειοψηφία τους δεν έχει καταλάβει τίποτε. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι μεσούσης της κρίσης και με το 30% των καταστημάτων ξενοίκιαστα τα ενοίκια παραμένουν σε εξωπραγματικά ύψη. Ελάχιστος έως μηδαμινός αριθμός εκμισθωτών δέχθηκαν να επαναδιαπραγματευθούν το ενοίκιο με τον ενοικιαστή τους και να το χαμηλώσουν η έστω να το παγώσουν για δύο η τρία χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των εκμισθωτών προτιμάει να στραγγαλίσει οικονομικά  το ενοικιαστή έστω και αν αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική του εξόντωση και την εκκένωση του καταστήματος παρά έστω και να σκεφθεί ότι μπορεί να μειωθεί το ενοίκιο. Η συνεχής άνοδος των ενοικίων με τρελούς ρυθμούς την τελευταία 10ετία τους έκανε στο  λεξιλόγιό τους  να υπάρχει μόνον η λέξη αύξηση και η λέξη μείωση να είναι άγνωστη  γι αυτούς.

       Και έτσι ακόμη και σήμερα εν μέσω κρίσης δεν μπορούν αν αποβάλουν την μόλυνση που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι εποχές αλλάζουν και θα πρέπει να αλλάξουν και αυτοί. Προτιμούν ένα άδειο μαγαζί παρά ένα φθηνό μαγαζί. Προτιμούν να δούν το μαγαζί τους ξενοίκιαστο παρά να μειώσουν τις απαιτήσεις τους.

       Θα θέλαμε να απευθύνουμε  από αυτή την στήλη ένα μήνυμα προς όλους τους εκμισθωτές και αν θέλουν ας το  εκλάβουν και ως έκλυση αλλά και ως προειδοποίηση.

       Κύριοι εκμισθωτές Συνέλθετε. Προσαρμοστείτε στις σημερινές συνθήκες. Εκλογικεύστε τις απαιτήσεις σας και αντιληφθείτε ότι και εσείς κινδυνεύετε από την οικονομική κρίση. Αντιληφθείτε ότι κάθε επιχείρηση που κλείνει λόγω οικονομικής αδυναμίας να επιβιώσει σημαίνει και ένα άδειο κατάστημα. Αντιληφθείτε ότι το υπερβολικό  ενοίκιο σε μία επιχείρηση είναι από τα μεγαλύτερα βάρη που την οδηγεί σε κλείσιμο  και ότι αν θέλετε να επιβιώσει ο ενοικιαστής σας από την κρίση και να μην σας μείνει ξενοίκιαστο το μαγαζί σας θα πρέπει να βοηθήσετε και εσείς μειώνοντας το ενοίκιο η έστω παγώνοντάς το.

        Διαφορετικά και τις επιχειρήσεις θα καταστρέψετε και εσείς θα καταντήσετε γραφικές φιγούρες μέσα σε άδεια καταστήματα να αναπολείτε παλιές δόξες και να κυνηγάτε τον νέο ενοικιαστή με το ντουφέκι. Αλλά τότε θα είναι αργά διότι δεν θα τον βρίσκετε.

        Ευχόμαστε έστω και τώρα να επικρατήσει η κοινή λογική και οι λίγες αυτές  λέξεις να βρούν κατανανόηση από τους εκμισθωτές για να μην βρεθούμε σε λίγο καιρό στην πραγματικά δυσάρεστη θέση να τους απευθύνουμε το ερώτημα.

         Κύριοι εκμισθωτές. Τι θα τα κάνετε τώρα τα μαγαζιά σας.