Κύριε Διαχειριστά Αποφασίστε: Αποδείξεις ή Πρόστιμο!


Κύριε Διαχειριστά Αποφασίστε: Αποδείξεις ή Πρόστιμο!


Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια διαμαρτυριών και αιτημάτων εκ μέρους μας για να πράξει η πολιτεία τα αυτονόητα. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών εδώ και χρόνια φωνάζει για την αδιαφάνεια που υπάρχει στον τρόπο εκδόσεως των κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες είτε από τον διαχειριστή είτε από την εταιρεία που έχει αναλάβει την έκδοση.

Κατ’ επανάληψη είχαμε ζητήσει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος για να πάψουν οι διαχειριστές να χρεώνουν αυθαίρετα κοινόχρηστες δαπάνες χωρίς κανένα παραστατικό χωρίς κανένας να ξέρει καν αν έγιναν οι δαπάνες και μάλιστα αρνούμενοι τις περισσότερες φορές να δείξουν στον ενοικιαστή ακόμη και τα παραστατικά που υπήρχαν όταν υπήρχαν. Δυστυχώς παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας η πολιτεία μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει τίποτε και ακόμη και τα δικαστήρια είχαν φθάσει σε σημείο πολλές φορές να επιδικάζουν κοινόχρηστα σε βάρος του ενοικιαστή χωρίς καν να υπάρχουν τα απαραίτητα νόμιμα παραστατικά για τις υποτιθέμενες δαπάνες.

Σήμερα όμως φαίνεται ότι έρχεται η δικαίωση του πάγιου αυτού αιτήματος του Συλλόγου μας. Με πρόσφατη αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σκορδάς ορίζεται ότι στον πίνακα ανακοινώσεων με την συγκεντρωτική κατάσταση των κοινοχρήστων που βαρύνουν κάθε διαμέρισμα θα αναρτάται υποχρεωτικά και αντίγραφο των νομίμων παραστατικών εγγράφων κάθε δαπάνης που διενεργείται και για την οποία επιβαρύνονται τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών. Μάλιστα αν δεν υπάρχει πίνακας ανακοινώσεων, οφείλει ο διαχειριστής ή η εταιρεία μαζί με το ειδοποιητήριο πληρωμής των κοινοχρήστων να επισυνάπτουν σε αυτό και απλές φωτοτυπίες των παραστατικών των ανωτέρω δαπανών.

Σε περίπτωση μη τήρησης της διάταξης, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Στο μέχρι τώρα καθεστώς, ήταν δυνατό να γίνει μια οποιαδήποτε δαπάνη για μια πολυκατοικία (καύσιμα, βάψιμο κοινοχρήστων χώρων, επισκευές διάφορες κλπ.) και αυτό να περάσει στα κοινόχρηστα ακόμη και χωρίς αποδείξεις αν το αποφάσιζε η γενική συνέλευση και ο ένοικος ενοικιαστής να καλείται να καταβάλει την αναλογία των κοινοχρήστων χωρίς καν δικαίωμα ελέγχου. Δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες ενοικιαστών στα γραφεία μας για το θέμα αυτό και δεν ήταν λίγες οι αλληλοκατηγορίες οι διαμάχες και οι αμφισβητήσεις μεταξύ ενοίκων και διαχειριστών για το ύψος των δαπανών ή και αν ακόμη έγιναν αυτές.

Είναι φανερό ότι με την αγορανομική διάταξη αυτή υπηρετείται η διαφάνεια, δεν υπάρχουν πλέον ζητήματα εργασιών χωρίς παραστατικά (μαύρη εργασία κλπ.) και το σημαντικότερο, ο κάτοικος του διαμερίσματος που πληρώνει είναι βέβαιος ότι όλες οι δαπάνες που τον επιβαρύνουν έγιναν με νόμιμο και διαφανή τρόπο και γνωρίζει τι πληρώνει και γιατί.

Είναι προφανές ότι η διάταξη αυτή αποβλέπει στην πάταξη της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που γινόταν στις πολυκατοικίες αφού το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών γινόταν χωρίς νόμιμα παραστατικά, αλλά αποτελεί και δικαίωση όλων των ενοικιαστών που κατ’ επανάληψη σύρθηκαν στα δικαστήρια από τους ιδιοκτήτες τους για να καταβάλουν κοινόχρηστα για τα οποία δεν υπήρχαν καν παραστατικά και είναι δικαίωση και για τον Σύλλογό μας που είχε θέσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν το θέμα, αλλά δεν είχε εισακουστεί.