Η οικονομική κρίση και οι μισθώσεις


Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ

 

  Εδώ και δύο χρόνια όταν οι τράπεζες διαφήμιζαν το περιβόητο ‘’με το νοίκι παίρνεις σπίτι’’  και όταν μπαίνοντας σε μία τράπεζα να ρωτήσεις για τους όρους του δανείου οι πολύξεροι υπάλληλοι σε έκαναν να αισθάνεσαι ανόητος που δεν είχες πάρει ακόμη δάνειο και πληρώνεις  ενοίκιο στο σπίτι που μένεις εμείς είμαστε οι πρώτοι που σε πολλά τεύχη μας  είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δάνεια που δινόντουσαν αφειδώς και είμαστε οι πρώτοι που είχαμε επιστήσει  την προσοχή στους ενοικιαστές υποψήφιους δανειολήπτες λέγοντας ότι θα πρέπει πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε δανειοδότηση για αγορά σπιτιού να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες των τραπεζών και να μετρήσουν καλά τις οικονομικές τους δυνατότητες σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 15-20 ετών να μετρήσουν δηλαδή όχι μόνον αν είναι σε θέση να πληρώνουν την δόση του δανείου τώρα αλλά αν θα είναι και σε θέση να την πληρώνουν μετά από 10 χρόνια διότι από ένα ακριβό ενοίκιο μπορούμε να ξεφύγουμε νοικιάζοντας ένα πιο φθηνό σπίτι αλλά από ένα ακριβό δάνειο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε παρά μόνον χάνοντας το σπίτι.

    Δυστυχώς μόλις δύο χρόνια μετά δικαιωνόμαστε. Το τελευταίο χρόνο είχαμε μία συνεχή αύξηση στα επιτόκια των στεγαστικών  δανείων με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να βγουν τελείως από τον προϋπολογισμό τους και να βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν την δόση του δανείου. Πολύς κόσμος που δεν ήξερε τι θα πει δάνειο μέχρι πριν δύο χρόνια  βρέθηκε να αγωνιά αν θα ανέβει η αν θα κατέβει το Γιούριμπορ  και αν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια η όχι. Καταστάσεις πρωτόγνωρες και επώδυνες για τον μέσο Έλληνα Οικογενειάρχη που το μόνο όνειρό του ήταν να φύγει από το ενοίκιο και οι σειρήνες των τραπεζών τον κάλεσαν στο μαγικό κόσμο  των Στεγαστικών Δανείων.

     Και τώρα ήλθε το κερασάκι στην τούρτα. Παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το λένε και θα έχει λέει επιπτώσεις στα στεγαστικά δάνεια. Θα έχει επιπτώσεις στα επιτόκια και η δόση του δανείου θα αυξηθεί λένε οι επαΐοντες.. Και ο Έλληνας οικογενειάρχης που μόνη του επιθυμία ήταν να βάλει ένα κεραμίδι στο κεφάλι του και να φύγει από το νοίκι  και εμπιστεύτηκε  τους ειδικούς στα οικονομικά τραπεζίτες αναρωτιέται που πήγε και έμπλεξε και τι δουλειά είχε αυτός με τα Γιούριμπορ   τα κυμαινόμενα και τα σταθερά  επιτόκια και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τώρα δεν μπορεί να πληρώσει.

    Η πολιτεία δεν είναι βέβαια άμοιρη ευθυνών. Ευθύνεται και ευθύνεται διπλά.  Πρώτον διότι όταν εμείς  φωνάζαμε για την ασυδοσία των Τραπεζών κινδυνεύοντας να χαρακτηρισθούμε Κασσάνδρες δεν είδαμε την  πολιτεία να ΄΄τραβάει το αυτί’’ σε κάποια τράπεζα για τον τρόπο που διαφήμιζε τα δάνειά της και τον τρόπο που προσπαθούσε να πείσει τον κόσμο ότι είναι ανόητος που πληρώνει ακόμη ενοίκιο και δεύτερον γιατί με την παντελή έλλειψη νομικού υπόβαθρου στον τομέα των ενοικίων άφησε τα ενοίκια τα εκτιναχθούν σε τέτοια ύψη πού πράγματι κάποια στιγμή  η δόση του δανείου φάνταζε συμφέρουσα σε σχέση με το ενοίκιο.

     Η Παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όπως λένε οι γνωρίζοντες θα έχει επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία και τα εισοδήματα θα συρρικνωθούν με αποτέλεσμα η καταβολή του δανείου για πολύ κόσμο να γίνει ακόμη πιο προβληματική.

     Παράλληλα οι Τράπεζες θα περιορίσουν τα στεγαστικά Δάνεια και θα μειωθεί η αγορά σπιτιών με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση. Είναι βέβαιο ότι οι αετονύχηδες θα τρέξουν πάλι να δημιουργήσουν τεχνική ένταση για να αυξηθούν τα ενοίκια και θα οδηγηθούμε σε ένα νέο φαύλο κύκλο.

    Η Κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των Τραπεζών. Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να κρίνουμε εμείς αν πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες η όχι και ποιος φταίει για το πρόβλημα των Τραπεζών αν τελικά υπάρχει πρόβλημα.  Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να πούμε ότι η ασυδοσία στην χορήγηση ανεξέλεγκτα δανείων κάποια στιγμή θα οδηγούσε σε δύσκολες καταστάσεις τόσο τις Τράπεζες όσο και του δανειολήπτες.

    Δεν θα αντέξουμε στον πειρασμό όμως να αναρωτηθούμε.  Μήπως  η κυβέρνηση πρέπει να σκεφθεί  και για κάποια μέτρα στήριξης των δανειοληπτών που χωρίς να φταίνε άκουσαν τις αμετροεπείς  υποσχέσεις των Τραπεζών με τις ευλογίες της κυβέρνησης και βρέθηκαν ξαφνικά μέσα σε μια θύελλα μη γνωρίζοντας από πού θα φύγουν.

Και το κυριότερο. Μήπως είναι καιρός πλέον να σκύψει σοβαρά στο πρόβλημα της ασυδοσίας των ενοικίων και να λάβει κάποια μέτρα ώστε τα ενοίκια να πάψουν πλέον να είναι εξωπραγματικά και αναντίστοιχα με τις πραγματικές αξίες των ενοικιαζόμενων ακινήτων ώστε να πάψουν και οι ενοικιαστές να σπρώχνονται από την  απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουν από το ενοίκιο στις παγίδες των ανεξέλεγκτων στεγαστικών δανείων.

Θα περιμένουμε για μία ακόμη φορά να δούμε αν έχει μείνει κάποια ευαισθησία στην Κυβέρνηση τις δύσκολες αυτές ώρες που περνούν οι ενοικιαστές και οι δανειολήπτες.