Η επιδοτηση ενοικίου και οι εκβιασμοί των ιδιοκτητών


Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ  ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 


Σύμφωνα με τον νόμο 4320/2015 περί επιδότησης ενοικίου, όταν ο ενοικιαστής δικαιούται επιδότησης ενοικίου και πληροί όλες τις προυποθέσεις, για έναν παράξενο λόγο δεν δικαιούται να εισπράξει ο ίδιος την επιδότηση και να την καταβάλει στον ιδιοκτήτη, αλλά αυτή καταβάλλεται απ ευθείας από το κράτος στον ιδιοκτήτη σε τραπεζικό λογαριασμό που ο ίδιος ο ιδιοκτήτης πρέπει να δηλώσει. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί έγινε αυτή η διάκριση,  η οποία ασφαλώς υποτιμά τον ενοικιαστή. Είναι φανερό ότι ο νομοθέτης θεώρησε εκ των προτέρων τον ενοικιαστή εν δυνάμει απατεώνα, ο οποίος θα εισπράξει το επίδομα αλλά δεν θα το αποδώσει στον ιδιοκτήτη. Δεν μπορούμε να σκεφθούμε κάποια άλλη λογική του νομοθέτη στο να εισπράττει ο ιδιοκτήτης απευθείας ένα επίδομα που προορίζεται για να ελαφρύνει τον ενοικιαστή. Ισως ο νομοθέτης δεν σκέφθηκε ότι οι ενοικιαστές οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική ανάγκη και χρειάζονται το επίδομα για να πληρώσουν το ενοίκιο δεν είναι συγχρόνως και απατεώνες, για να το εισπράξουν και να μην το αποδώσουν στον ιδιοκτήτη και επίσης δεν σκέφθηκε ότι αν ο ενοικιαστής δεν πληρώσει το ενοίκιο και παρακρατήσει την επιδότηση ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε έξωση, από την καθυστέρηση ακόμη και του πρώτου μισθώματος και βεβαίως με την διαδικασία της διαταγής απόδοσης μισθίου να τον εξώσει σε 45 ημέρες και φυσικά δεν είχε καν την ευαισθησία να σκεφθεί ότι η ρύθμιση αυτή θίγει την αξιοπρέπεια του Ελληνα Ενοικιαστή αφού ο ίδιος ο νομοθέτης τον θεωρεί εν δυνάμει απατεώνα που θα φάει το επίδομα.

    Όμως πέραν όλων των ανωτέρω ο νομοθέτης δεν σκέφθηκε ένα πολύ σοβαρό πρακτικό θέμα. Τι γίνεται όταν ο ιδιοκτήτης αρνείται να δηλώσει  αριθμό λογαριασμού ώστε να καταβάλλεται το επίδομα στον λογαριασμό. Ποιος μπορεί να υποχρεώσει τον ιδιοκτήτη να δώσει αριθμό λογαριασμού Τραπέζης όταν για δικούς του λόγους δεν θέλει ο ίδιος να το πράξει. Είναι γεγονός ότι σε μία τέτοια περίπτωση ο ενοικιαστής μένει εκτεθειμένος διότι δεν έχει τρόπο να υποχρεώσει τον ιδιοκτήτη να δώσει λογαριασμό τραπέζης και βεβαίως χωρίς λογαριασμό τραπέζης δεν μπορεί να καταβληθεί το επίδομα. Αποτέλεσμα. Η ο ενοικιαστής χάνει το επίδομα και καλείται να πληρώσει ολόκληρο το μίσθωμα από δικά του χρήματα η βρίσκεται εκτεθειμένος απέναντι στον ιδιοκτήτη με κίνδυνο εξώσεώς του.

    Δυστυχώς τα κρούσματα άρνησης ιδιοκτητών να δώσουν λογαριασμό τραπέζης συνεχώς πληθαίνουν και πολλά μέλη μας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το θέμα αυτό, ενώ σύντομα  κάποιες περιπτώσεις θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Υπάρχει μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών που αρνείται να δώσει λογαριασμό τραπέζης για λόγους αντεκδίκησης προς τον ενοικιαστή η ακόμη και για λόγους εγωισμού και ιδιοτροπίας και ακόμη μία μεγαλύτερη μερίδα ιδιοκτητών που αρνείται να δώσει λογαριασμό τραπέζης διότι έχει εκκρεμότητες με τράπεζες και εφορίες και φοβάται ότι αν μπει το επίδομα στον λογαριασμό θα κατασχεθεί άμεσα. Βεβαίως ο ενοικιαστής δεν έχει καμία ευθύνη γι αυτό και δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ο ενοικιαστής είτε την ιδιοτροπία του ιδιοκτήτη ήτοι την κακή οικονομική του κατάσταση και να στερείται εκείνος ένα επίδομα που δικαιούται κατά τα άλλα μόνον και μόνον επειδή το κράτος δεν τον εμπιστεύεται.

      Πάντως πρόσφατα οι Δικηγόροι του Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών πέτυχαν την έκδοση απόφασης του Ειρηνοδικείου Αθήνας σύμφωνα με την οποία δικαιώθηκε ενοικιαστής ο οποίος μετά την άρνηση του ιδιοκτήτη του να δώσει λογαριασμό τραπέζης για να του καταβάλλεται το επίδομα, κατέβαλε στον ιδιοκτήτη μόνον το μέρος του μισθώματος που αναλογούσε στον ενοικιαστή μετά την αφαίρεση του επιδόματος. Το δικαστήριο έκρινε ότι εφ όσον ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να εισπράξει από την πολιτεία το επίδομα αλλά αρνείται να το πράξει, ο ενοικιαστής καλώς καταβάλει μόνον την διαφορά μεταξύ μισθώματος και επιδόματος και δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση.

     Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα διορθώσει το σοβαρό αυτό ατόπημα και θα λύσει το θέμα νομοθετικά.  Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας  να διορθωθεί το λάθος τόσο για τους πιο πάνω πρακτικούς λόγους όσο και για ηθικούς λόγους αφού κανείς ενοικιαστής δεν ανέχεται να του λέει η οποιαδήποτε κυβέρνηση, ότι σε θεωρώ εν δυνάμει απατεώνα και για τον λόγο αυτό δεν σε εμπιστεύομαι να σου δώσω εσένα το επίδομα αλλά θα το δώσω απ΄ευθείας στον ιδιοκτήτη σου.

   Μέχρι όμως να λυθεί το θέμα θα πρέπει οποιοσδήποτε φίλος ενοικιαστής αντιμετώπισε η αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα να απευθύνεται στα γραφεία του συλλόγου και να είναι βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημά του αφού πλέον και τα δικαστήριο είναι υπέρ του ενοικιαστή.