Εκχώρηση Μισθωμάτων στην Εφορία. Η Αδικία σε όλο της το Μεγαλείο!


Εκχώρηση Μισθωμάτων στην Εφορία. Η Αδικία σε όλο της το Μεγαλείο !


Μία πολύ παλαιά φορολογική διάταξη που πολλοί αγνοούσαν και ακόμη λιγότεροι την εφάρμοζαν έγινε τελευταία της μόδας. Μιλάμε για την διάταξη σύμφωνα με την οποία εάν υπάρχει οφειλή μισθωμάτων του μισθωτή προς τον εκμισθωτή αυτός μπορεί εκχωρήσει τα οφειλόμενα μισθώματα στην εφορία προκειμένου να απαλλαγεί από τον φόρο που αντιστοιχεί σε αυτά. Και μέχρι εδώ δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως κάτι μεμπτό στην όλη υπόθεση. Όμως ο τρόπος της εφαρμογής της διάταξης αυτής τόσο από τους εκμισθωτές όσο και από την εφορία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλούς ενοικιαστές.

Είναι γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος αυτού που τους δίνει η εφορία φθάνοντας στο σημείο για λόγους αντεκδίκησης ή ακόμη και για λόγους εκβιασμού να εκχωρούν μισθώματα στην εφορία τα οποία δεν οφείλονται καν αφού ο ενοικιαστής έχει ήδη αποχωρήσει από το μίσθιο ή ενοίκια που έχει συμψηφίσει με απαιτήσεις που έχει κατά του ιδιοκτήτη ή και με την εγγύηση ή ακόμη ενοίκια που δεν οφείλει κατά ένα μέρος αφού είχε νόμιμο δικαίωμα μείωσης του ενοικίου λόγω ελαττωμάτων του μισθίου.

Δυστυχώς ο μισθωτής είναι έρμαιο της κάθε ψευδούς και κακόπιστης δήλωσης του ιδιοκτήτη προς την εφορία για δήθεν οφειλές μισθωμάτων.

Στην συνέχεια η εφορία χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο, χωρίς καν να ακούσει τον μισθωτή και τις απόψεις του καταλογίζει την κάθε κατά δήλωση του εκμισθωτή οφειλή ανεξαρτήτως αν είναι αληθής ή όχι συντάσσει χρηματικό κατάλογο και ο μισθωτής βρίσκεται ξαφνικά να χρωστάει ποσά που ούτε καν φανταζόταν. Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι όχι μόνον να βρίσκεται χρεωμένος στην εφορία χωρίς λόγο με κίνδυνο κατάσχεσης οποιουδήποτε περιουσιακού του στοιχείου ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις να κινδυνεύει και με ποινική δίωξη και φυλάκιση αλλά και να μην μπορεί καν να πάρει φορολογική ενημερότητα και αν είναι επαγγελματίας να μην μπορεί καν να θεωρήσει βιβλία. Στην συνέχεια θα πρέπει ο ενοικιαστής να προσφύγει στα Δικαστήρια και να ζητήσει να ακυρωθεί ο καταλογισμός σε βάρος του και βεβαίως μέχρι να τελεσιδικήσουν τα δικαστήρια (δηλαδή για κάποια χρόνια) να μην μπορεί καν να πάρει φορολογική ενημερότητα και να θεωρήσει βιβλία κινδυνεύοντας με οικονομική και με ηθική καταστροφή αλλά και να κινδυνεύει η περιουσία του και ακόμη και η προσωπική του ελευθερία.

Είναι πραγματικά τραγική και άδικη για τους ενοικιαστές η ρύθμιση αυτή και δίνει στους ιδιοκτήτες ένα σοβαρό πάτημα για εκβιασμούς και εκδίκηση. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται πολλές φορές ακόμη και η επαγγελματική επιβίωση ενός επαγγελματία ή να βρίσκεται ξαφνικά χρεωμένος στην εφορία και να κινδυνεύει με κατασχέσεις ο πολίτης που ποτέ του δεν καθυστέρησε ούτε ένα ευρώ από φόρους μόνον και μόνον επειδή καλώς ή κακώς δεν κατέβαλε κάποια μισθώματα στον εκμισθωτή του είτε διότι πράγματι δεν τα οφείλει είτε ακόμη διότι πιστεύει για κάποιο νόμιμο λόγο ότι δεν τα οφείλει και ο εκβιαστής ιδιοκτήτης του έκανε μία ψευδή δήλωση στην εφορία για δήθεν οφειλή ενοικίων ούτε είναι δυνατόν η εφορία μόνον με μία δήλωση του ιδιοκτήτη να στρέφεται κατά του ενοικιαστή δεσμεύοντας τον με απαράδεκτο τρόπο.

Πιστεύουμε ότι η διάταξη αυτή θα πρέπει να καταργηθεί. Αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου η οποιαδήποτε δίκαιη η άδικη οφειλή του ενοικιαστή προς τον ιδιοκτήτη του να μετατρέπεται σε φορολογικό βάρος του ενοικιαστή, με όλες τις συνέπειες που επέρχονται από αυτό, και μάλιστα χωρίς καν δίκη και χωρίς καν να ακουστεί ο ενοικιαστής. Δεν είναι δυνατόν να φοβάται ο ενοικιαστής να διεκδικήσει οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμά του μη καταβολής του μισθώματος μήπως ξαφνικά θεωρηθεί φοροφυγάς. Δεν είναι τέλος δυνατόν ο συνεπής και έντιμος φορολογούμενος που ποτέ δεν καθυστέρησε έστω και ένα ευρώ, από τις φορολογικές του υποχρεώσεις, να βρίσκεται ξαφνικά υπόλογος στην εφορία επειδή καλώς ή κακώς δεν πλήρωσε κάποιο ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι ο κάθε ενοικιαστής έχει το δικαίωμα να κριθεί από τον φυσικό του Δικαστή και το Δικαστήριο και όχι από τον εκάστοτε υπάλληλο της εφορίας, ο οποίος τον διώκει βάσει μίας κατά το δοκούν δήλωσης του ιδιοκτήτη του. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι κάποιες βασικές συνταγματικές επιταγές όπως αυτή του δικαιώματος να κρίνεται κάποιος από τον Φυσικό του Δικαστή και μόνον δεν μπορούν να παρακάμπτονται για κανένα λόγο.

Μέχρι τότε όμως οι ενοικιαστές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν φεύγουν από το σπίτι ή το κατάστημα και καλό θα είναι πριν αποχωρήσουν και παραδώσουν τα κλειδιά να συμβουλεύονται τους νομικούς του Συλλόγου μας για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.