Εκμισθωτές από άλλο Πλανήτη


Εκμισθωτές από Άλλο Πλανήτη


Ημέρα με την ημέρα η οικονομική κρίση επιδεινώνεται ραγδαία. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη και όλο και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα ενώ μεγάλος αριθμός επαγγελματιών κάθε μέρα κλείνουν τα καταστήματα τους. Η κατάσταση είναι πραγματικά χαώδης και η πλειοψηφία των πολιτών και φυσικά των ενοικιαστών βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση. Φυσική συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι πολλοί ενοικιαστές να βρίσκονται σε αδυναμία να καταβάλλουν εμπροθέσμως το μίσθωμα τους, είτε είναι ενοικιαστές επαγγελματικής στέγης, είτε κατοικίας. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών στα 35 χρόνια λειτουργίας του ποτέ στο παρελθόν δεν είχε αντιμετωπίσει τόσες πολλές περιπτώσεις ενοικιαστών που να βρίσκονται σε απόγνωση μη μπορώντας να πληρώσουν το ενοίκιο τους εμπρόθεσμα.

Και ενώ η κατάσταση βρίσκεται στο σημείο χωρίς επιστροφή υπάρχει δυστυχώς μία μεγάλη μερίδα εκμισθωτών, που σαν να έχουν έλθει από άλλο πλανήτη και να μην ξέρουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αρνούνται να καταλάβουν ίο πρόβλημα και να δείξουν έστω την ελάχιστη κατανόηση προς τους Ενοικιαστές. Υπάρχει μεγάλη μερίδα εκμισθωτών που σπεύδουν από το πρώτο ή το δεύτερο καθυστερημένο μίσθωμα να ζητήσουν την έξωση του ενοικιαστή και να την επιτύχουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά και από την πρωτοφανή και επαίσχυντη τροποποίηση του νόμου για την διαταγή απόδοσης μισθίου. Υπάρχουν εκμισθωτές που σπεύδουν να προχωρήσουν στην έξωση του ενοικιαστή έστω και αν γνωρίζουν ότι ο ενοικιαστής τους ήταν για χρόνια συνεπής και βρέθηκε σε μία προσωρινή αδυναμία από λόγους για τους οποίους και δεν ευθύνεται ενώ γνωρίζουν ακόμη ότι αν εξώσουν τον Ενοικιαστή θα τους μείνει το ακίνητο ξενοίκιαστο ίσως και για χρόνια. Παρόλα αυτά προτιμούν την έξωση του ενοικιαστή και ένα άδειο ερειπωμένο και βρώμικο ακίνητο από την κατανόηση και την υπομονή απέναντι στον ενοικιαστή τους.

Θεωρούμε ότι η πρωτοφανής αυτή οικονομική κρίση ήταν και μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για πολλούς εκμισθωτές να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Όσο έπαιρναν τα παχυλά ενοίκια τους στους καιρούς των παχιών αγελάδων όλα ήταν καλά. Όταν η απόδοση ενός ακινήτου μεσαίας έως κακής κατασκευής είχε φθάσει ετησίως στο 10-15% της εμπορικής του αξίας όλα ήταν καλά. Όσο οι ψεύτικες υπεραξίες της φούσκας των ακινήτων έκαναν ανθρώπους που κληρονόμησαν κάποια ακίνητα να τριπλασιάσουν και τετραπλασιάσουν τις περιουσίες τους σε λίγα χρόνια χωρίς να κάνουν τίποτα όλα ήταν ωραία. Όσο ο ιδιοκτήτης εκτός από το ενοίκιο για να νοικιάσει ένα κατάστημα εισέπραττε και ένα παχυλό «αέρα» κανένα πρόβλημα. Και τώρα που οι καιροί άλλαξαν και οι ενοικιαστές, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις παράλογες απαιτήσεις των μέχρι σήμερα καλομαθημένων ιδιοκτητών δεν είδαμε στην πλειοψηφία της εκμισθωτικής πλευράς ίχνος κατανόησης και υπομονής αλλά αντιθέτως είδαμε τους εκπροσώπους τους να ομιλούν για «φέσια» και «κακούς ενοικιαστές».

Θεωρούμε ότι έστω και τώρα οι ιδιοκτήτες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι καιροί άλλαξαν. Θα πρέπει να δείξουν κατανόηση και συμπαράσταση στους ενοικιαστές που χωρίς να φταίνε βρίσκονται σε αδυναμία εγκαίρου καταβολής του μισθώματος. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η λύση δεν είναι η έξωση κακήν κακώς του ενοικιαστή που μέχρι σήμερα τους πλήρωνε ανελλιπώς για πολλά χρόνια το ενοίκιο και τους έχει πληρώσει την αξία του ακινήτου τους στο πολλαπλάσιο, αλλά η συμπαράσταση και η συνεργασία με υπομονή για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η συνεργασία και η κατανόηση προς τον ενοικιαστή είναι και για το δικό τους καλό διότι ό,τι ξενοικιάζεται, νοικιάζεται στην συνέχεια μετά από πολύ καιρό και με πολύ χειρότερους όρους για τον εκμισθωτή, αν βέβαια νοικιαστεί ποτέ. Διαφορετικά είναι βέβαιο ότι η χώρα θα γεμίσει ακόμη περισσότερα ξενοίκιαστα ακίνητα, μεγάλος αριθμός επαγγελματιών θα καταστραφεί, οικογένειες θα μείνουν στον δρόμο και οι ιδιοκτήτες μέσα σε ξενοίκιαστα έρημα και βρώμικα ακίνητα θα αναπολούν τους παλιούς καλούς καιρούς ψάχνοντας με το ντουφέκι κάποιο ενοικιαστή που βέβαια δεν θα βρίσκουν και πληρώνοντας μόνοι τους πλέον τους φόρους που μέχρι σήμερα πλήρωναν οι ενοικιαστές, ενώ οι εκπρόσωποι τους θα ρίχνουν την ευθύνη της κατάντιας τους στους «κακούς ενοικιαστές» που τους βάζουν «φέσι».