Έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας και οι ενοικιαστές έγιναν φοροεισπράκτορες


ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ


            Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ο σύλλογος ενοικιαστών δήλωσε ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με την μεθόδευση αυτή. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι δεν είναι δυνατόν οι ενοικιαστές να εμπλακούν σε μία διαμάχη μεταξύ ιδιοκτητών και κράτους για κάτι που δεν τους αφορά και δεν τους δεσμεύει. Δεν είναι δυνατόν οι ενοικιαστές να γίνουν φοροεισπράκτορες και να εισπράττουν ουσιαστικά τον φόρο από τον ιδιοκτήτη και να τον αποδίδουν στο κράτος. Και είχαμε επισημάνει ότι δεν είναι δυνατόν σε μία περίοδο που πολλοί ενοικιαστές λόγω της οικονομικής κρίσης δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και το ηλεκτρικό τους ρεύμα και προσφεύγουν σε διακανονισμό με την ΔΕΗ να καλούνται να προπληρώσουν τον φόρο του ιδιοκτήτη και μάλιστα με την απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Δεν ξέρουμε αν αυτοί οι κύριοι που  συνέλαβαν  τον τρόπο αυτό είσπραξης του τέλους  κάθισαν να σκεφθούν αν  νομιμοποιούνται  να εμπλέξουν τους ενοικιαστές με ένα φόρο του δεν οφείλουν και δεν τους αφορά ούτε από πού προκύπτει το δικαίωμα της ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε κάποιον  καταναλωτή που πληρώνει την δαπάνη κατανάλωσης ρεύματος μόνον και μόνον επειδή δεν πληρώνει τον φόρο κάποιου άλλου δηλαδή του ιδιοκτήτη του.

   Σίγουρα όμως δεν μπήκαν στον κόπο να σκεφθούν τι προβλήματα μπορεί να φέρει αυτή η ρύθμιση στις σχέσεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών και κυρίως στους ενοικιαστές.

  Ασφαλώς δεν σκέφθηκαν τι θα πρέπει να κάνει ο ενοικιαστής αν του πει ο ιδιοκτήτης ότι δεν θέλει να πληρώσει το τέλος  διότι το θεωρεί αντισυνταγματικό και θα προσφύγει στα δικαστήρια. Να ακούσει τον ιδιοκτήτη και να του κοπεί το ρεύμα η να τον αγνοήσει να πληρώσει το τέλος και να έλθει σε σύγκρουση μαζί του.  Δεν σκέφθηκαν επίσης τι θα κάνει ο ενοικιαστής όταν λήγει η μίσθωση και πάει στην ΔΕΗ να κάνει διακοπή της  παροχής του που μάλιστα είναι στο όνομά του  και η ΔΕΗ αρνείται να προχωρήσει στην διακοπή αν δεν πληρωθεί και το τέλος που έχει περιληφθεί στον λογαριασμό με αποτέλεσμα ο ενοικιαστής ενώ έχει φύγει από το σπίτι να υποχρεώνεται να πληρώσει ένα φόρο του ιδιοκτήτη και στην συνέχεια αν ο ιδιοκτήτης αρνηθεί να του καταβάλει τα χρήματα να πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια για να τα αναζητήσει κάτι που πρακτικά είναι αδύνατον. Δεν σκέφτηκαν τέλος ότι όταν ο ενοικιαστής ζητήσει από τον ιδιοκτήτη κάποια συμβιβαστική μείωση του μισθώματος λόγω της οικονομικής κρίσης ο ιδιοκτήτης ακόμη και για να συζητήσει για μείωση θα απαιτήσει να πληρώνει ο ενοικιαστής τον φόρο. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι κύριοι αυτοί δεν σκέφθηκαν καν πόσο ανάλγητα συμπεριφέρεται το κράτος προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο ενοικιαστή ο οποίος ίσως είναι άνεργος η έχει υποστεί μεγάλη μείωση του μισθού του και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα  όταν τον καλεί να προκαταβάλει ένα φόρο που δεν τον βαρύνει και παρόλα αυτά αν δεν τον πληρώσει θα του κοπεί το ρεύμα.

  Θεωρούμε ότι η όλη διαδικασία του τρόπου είσπραξης του τέλους είναι απαράδεκτη και ανάλγητη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καθιστά τον ενοικιαστή φοροεισπράκτορα και μάλιστα καλούμενο να προκαταβάλει αυτός τον φόρο του ιδιοκτήτη  με την απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος και να τον διασύρει για το χρέος κάποιου άλλου.

  Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα και με δεδομένο ότι το τέλος αυτό δεν είναι εφ άπαξ αλλά θα καταβάλλεται και στο μέλλον να πρυτανεύσει η λογική στην κυβέρνηση και να αναζητήσουν άλλο τρόπο είσπραξης.

    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει μείνει ακόμη κάποιο αίσθημα δικαιοσύνης  ανθρωπιάς και ηθικής τάξης  στους κυβερνώντες ώστε να αντιληφθούν έστω και τώρα ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει ακόμη και να διασύρει κάποιον για να πληρώσει το χρέος κάποιου άλλου. Το κράτος οφείλει να έχει τους μηχανισμούς και την αποτελεσματικότητα να εισπράξει τον κάθε φόρο από εκείνον ο οποίος κατά νόμο τον οφείλει και όχι εκβιάζοντας τρίτους να τον πληρώσουν για λογαριασμό του οφειλέτη.