OI ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΞΩΣΕΩΝ


OI ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΞΩΣΕΩΝ                                

 

Ηδη από το  Μάρτιο- Απρίλιο  του 2020 όταν και επιβλήθηκε το πρώτο lookdown είχαμε μιλήσει για την αναγκαιότητα της αναστολής των εξώσεων όλων των μισθώσεων τόσο όσον αφορά την μίσθωση κατοικίας όσο και την επαγγελματική στέγη  τουλάχιστον για 6 μήνες μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων και με την προυπόθεση ότι η πανδημία θα είχε υποχωρήσει και η οικονομία θα είχε επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Σήμερα ένα χρόνο μετά και ενώ η πανδημία έχει επιφέρει δραματικές συνέπειες και στην υγεία και στην οικονομία, συνέπειες που ασφαλώς δεν φανταζόμαστε τον Μάρτιο του 2020 είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε στο φλέγον θέμα, όχι μόνον της αναστολής των εξώσεων αλλά και της αναγκαστικής παράτασης αυτών.

Μετά την πολύμηνη πλέον διακοπή λειτουργίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων και την αναστολή εργασίας σε ένα τεράστιο αριθμό πολιτών η παράταση όλων των μισθώσεων  δεν είναι απλώς αναγκαία αλλά  αυτονόητη.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων.

Δεν μπορεί παρά να είμαστε κατ αρχήν σύμφωνοι στην σκέψη αυτή αφού άλλωστε αποτελεί μέρος του παγίου αιτήματός μας αλλά αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς η προτεινόμενη ρύθμιση είναι ανεπαρκής  κατώτερη των περιστάσεων και απογοητεύει το σύνολο των ενοικιαστών.

Πριν την ψήφιση τελικά οποιασδήποτε παράτασης θα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν τα εξής:

1) Η παράταση θα πρέπει να είναι διαρκείας τουλάχιστον 2 ετών   από την οριστική άρση κάθε περιοριστικού μέτρου για την  πανδημία [και όχι απλά από την άρση του lookdown]  για όλες ανεξαιρέτως τις επαγγελματικές μισθώσεις. Οσο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα έστω και αν λειτουργεί η αγορά εν μέρει, δεν μπορούμε να ομιλούμε για λήξη επαγγελματικών μισθώσεων και αποβολή επαγγελματιών από την επαγγελματική τους έδρα. Όταν κατά τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις θα χρειασθούν 2-3 έτη προκειμένου η οικονομία να επανέλθει στα προ covid-19 επίπεδα δεν μπορούμε να μιλάμε για λήξη επαγγελματικών μισθώσεων πριν την πάροδο τουλάχιστον 2 ετών.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ιδιαίτερα [τουρισμός εστίαση κ.λ.π] η παράταση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 ετών ώστε να δοθεί ο χρόνος σε αυτές τις επιχειρήσεις να επουλώσουν τις πληγές τους χωρίς τον βραχνά της εξώσεως

Αν θέλουμε να δούμε στο μέλλον και πάλι υγιείς επιχειρήσεις και όχι φαινόμενα μαζικών λουκέτων θα πρέπει να αρχίσουμε από την αναγκαστική παράταση των μισθώσεων. Δεν είναι δυνατόν όταν ένας επιχειρηματίας αγωνίζεται να διασώσει την επιχείρησή του μετά τα συντριπτικά  πλήγματα που υπέστη από τον covid -19 να αγωνίζεται υπό την πίεση της εξώσεως και του εκβιασμού για την αύξηση του μισθώματος.

2) Αντίστοιχη παράταση τουλάχιστον 1 έτους θα πρέπει να δοθεί και για όλες ανεξαιρέτως  τις μισθώσεις κύριας κατοικίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημία είτε αμέσως είτε εμμέσως, έχοντας αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα . Δεν είναι δυνατόν να καλείται ο πολίτης ενώ αντιμετωπίζει πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης να επιβαρυνθεί χωρίς λόγο  με το κόστος μίας μετακόμισης με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που συνεπάγεται αυτή.

3) Τέλος θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον εξάμηνη αναστολή της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων που έχουν ήδη εκδοθεί και διατάζουν την αποβολή του μισθωτή από το μίσθιο για οποιοδήποτε λόγο. Η προθεσμία αυτή της αναστολής θα πρέπει να αρχίσει μετά την οριστικής και ολοκληρωτική άρση όλων των περιοριστικών μέτρων,

Εχουμε επισημάνει κατ΄ επανάληψη, ότι για όλο το διάστημα που παρέμειναν  τα δικαστήρια κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων οι δικαστικές αποφάσεις δεν σταμάτησαν να εκδίδονται.

Αυτή την στιγμή εκκρεμεί μεγάλος αριθμός εξωστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν κατά την διάρκεια του lookdown και οι οποίες είχαν δικαστεί παλαιότερα πριν την εφαρμογή του, με φυσική συνέπεια  οι δικαστές να μην έχουν λάβει υπ όψιν τους τις σημερινές επικρατούσες συνθήκες.

Είναι σαφές ότι αν εκτελεστούν οι αποφάσεις αυτές άμεσα θα δημιουργηθεί τρομερό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα αφού ένας μεγάλος αριθμός ενοικιαστών θα εξωθεί μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την άρση των περιοριστικών μέτρων. Πιστεύουμε ότι  κανείς δεν επιθυμεί μία ακόμη κοινωνική αναστάτωση το διάστημα που όλοι θα προσπαθούν να επουλώσουν της πληγές της πανδημίας.