ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ


ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ

   Την έκδοση τριών σημαντικών δικαστικών αποφάσεων πέτυχαν οι Δικηγόροι του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε οι οποίες θέτουν σε νέα βάση τα δικαιώματα των ενοικιαστών και μπορούν να αποτελέσουν ένα οδηγό για την αντιμετώπιση από τα Δικαστήρια των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν  την δεδομένη περίοδο  οι ενοικιαστές και κυρίως αυτό των εξώσεων.

    Η πρώτη έκρινε ότι εκτιμώντας τα συγκεκριμένα προβλήματα ενοικιαστή έπρεπε να του χορηγηθεί [και πράγματι του χορηγήθηκε] προθεσμία ενός έτους για να φύγει από την κατοικία του μολονότι είχε λήξει το μισθωτήριό του. Ετσι λύθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ενοικιαστών, αυτό της άμεσης έξωσής τους πριν προλάβουν να βρουν νέα στέγη.

     Η δεύτερη έκρινε ότι υπό ορισμένες προυποθέσεις, η αγωγή εξώσεως λόγω λήξεως της μίσθωσης, μπορεί να αντίκειται στο άρθρο 281 Α.Κ δηλαδή να είναι καταχρηστική και να απορριφθεί ολοσχερώς, εφ όσον ο μισθωτής είχε γνωστοποιήσει με εξώδικο στον εκμισθωτή τους λόγους που είναι αδύνατη η άμεση αποχώρησή του και ο εκμισθωτής επέμεινε στην έξωση. Με την απόφαση αυτή τίθεται ένα φρένο στην αυθαιρεσία και τον εκβιασμό του κάθε εκμισθωτή που με την απειλή της άμεσης έξωσης, μπορεί να απειλεί και να εκβιάζει τον ενοικιαστή προκειμένου να ικανοποιήσει τη οποιαδήποτε απαίτησή του.

        Η τρίτη έκρινε ότι, ακόμη και αν έχει εκδοθεί απόφαση η οποία διατάσει την έξωση ενοικιαστή, μπορεί υπό προυποθέσεις και εφ όσον ο ενοικιαστής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα για την άμεση αποχώρησή του να ανασταλεί η εκτέλεση της εξωστικής απόφασης για εύλογο χρονικό διάστημα. Με την απόφαση αυτή λύνεται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που είχαν αντιμετωπίσει πολλοί ενοικιαστές, ήτοι την αδυναμία της άμεσης ανεύρεσης στέγης μετά την έκδοση μίας δικαστικής απόφασης και την άμεση [μέσα σε τρείς εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης} έξωση του ενοικιαστή.

   Οι αποφάσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές για την μελλοντική αντιμετώπιση των ενοικιαστών από τα δικαστήρια. Πρέπει μάλιστα να τονισθεί ότι πρόκειται για τρείς διαφορετικές περιπτώσεις και έχουν εκδοθεί από τρείς διαφορετικούς δικαστές κάτι που δείχνει μία γενικότερη τάση της δικαιοσύνης να προστατεύσει τους ενοικιαστές.

      Εχουμε τονίσει κατ επανάληψη το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, την δεδομένη περίοδο, οι ενοικιαστές στην ανεύρεση είτε κατοικίας είτε επαγγελματικής στέγης λόγω της μεγάλης έλλειψης στην προσφορά ακινήτων προς μίσθωση σε συνδυασμό με τα υπερβολικά ενοίκια και τις παράλογες απαιτήσεις των ιδιοκτητών, κατάσταση που επιδεινώθηκε τα τελευταία έτη κατ αρχήν με την «τρέλα» των βραχυχρόνιων μισθώσεως [ΑIR BNB} και εν συνεχεία με την πανδημία του covid-19.

    H κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση την πλειοψηφία των ενοικιαστών που εν πολλοίς είναι απροστάτευτοι και αντιμετωπίζουν σωρεία αγωγών εξώσεων και πολλές φορές κινδυνεύουν να βρεθούν  κυριολεκτικά στον δρόμο πριν βρουν νέα στέγη να μισθώσουν.

    Η έκδοση αυτών των αποφάσεων μπορεί να οδηγήσει στην παροχή  προστασίας των ενοικιαστών εκ μέρους της δικαιοσύνης, προστασία την οποία δυστυχώς δεν έχουν βρει από την πολιτεία  παρά τα συνεχή αιτήματα του συλλόγου μας.

     Είναι σαφές ότι με τις δικαστικές αυτές αποφάσεις και τις ανάλογες που πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν στο μέλλον φαίνεται ένα φώς στο τούνελ για να προστατευθούν οι ενοικιαστές.

Βεβαίως περιμένουμε από την πολιτεία να ασχοληθεί επί τέλους με τα τρομερά προβλήματα των ενοικιαστών, προβλήματα που συνεχώς επιδεινώνονται,  να τους θωρακίσει νομικά και να μην περιμένει την προστασία να την παρέχει μόνον η δικαιοσύνη.      

         Τις θέσεις του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε για το θέμα αυτό τις έχουμε γνωστοποιήσει κατ΄ επανάληψη αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε εισακουσθεί.

  Μέχρι όμως η πολιτεία να λάβει κάποια μέτρα,  φαίνεται ότι οι ενοικιαστές δεν  είναι τελείως απροστάτευτοι αφού έρχεται η δικαιοσύνη να καλύψει τα κενά του νόμου.

   Οι φίλοι ενοικιαστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι, δεν είναι απροστάτευτοι και να μην διστάζουν όταν έχουν προβλήματα εξώσεως αλλά και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα με τον εκμισθωτή τους, να απευθύνονται στον Σύλλογό τους προκειμένου να προστατευθούν από εξώσεις και γενικά από τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών.