ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ   


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


Θέμα. Αναστολή καταβολής και μείωση ενοικίων στην επαγγελματική στέγη κατά την διάρκεια της κρίσης


Κ. Πρωθυπουργέ,

Είναι γνωστό ότι οι ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας, σε συνδυασμό με την ουσιαστική απευλευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων έδωσαν μία μεγάλη ώθηση στα μισθώματα της επαγγελματικής στέγης με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να υπάρξει σοβαρή αύξηση στα μισθώματα αυτά. Μέχρι σήμερα οι επαγγελματίες με αρκετή δυσκολία στην πλειοψηφία τους κατάφερναν να ανταπεξέρχονται στις μισθωτικές τους υποχρεώσεις μετά και τις αυξήσεις των ενοικίων που παρουσιάσθηκε την τελευταία διετία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις όμως με την πανδημία του Κορωνοιού ανατρέπουν τους οικονομικούς προϋπολογισμούς όλων των εμπόρων και των ελευθέρων επαγγελματιών αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους βλέπουν τα εισοδήματά τους να μηδενίζονται κυριολεκτικά η να συρρικνώνονται δραματικά ενώ οι οικονομικές τους υποχρεώσεις παραμένουν σταθερές.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ορθά επισημάνατε στο διάγγελμά σας της 11/3/2020 ότι η οικονομία μας θα δεχθεί πλήγμα που είναι αδύνατον να προβλεφθεί γι αυτό πρέπει να περιοριστούν με κάθε τρόπο οι συνέπειές του και ότι σύντομα θα ανακοινώσετε μέτρα στήριξης των κλάδων που πλήττονται.

Το πλέον ανελαστικό έξοδο για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματικών και κυρίως των μικρών επιχειρήσεως είναι το ενοίκιο.

Είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών θα βρεθεί πολύ σύντομα σε αδυναμία πληρωμής του ενοικίου λόγω της ελαχιστοποίησης και στις περισσότερες περιπτώσεις της εκμηδένισης των εσόδων τους λόγω του κλεισίματος η και της υπολειτουργίας του συνόλου των καταστημάτων και επιχειρήσεων εν γένει αλλά και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Φυσικά μία τέτοια κατάσταση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε σωρεία αγωγών εξώσεως λόγω μη καταβολής του μισθώματος οι οποίες θα οδηγήσουν σε αποβολή μεγάλου αριθμού επαγγελματιών από τις επαγγελματικές τους στέγες κάτι που θα επιφέρει σε αυτούς μη αναστρέψιμη καταστροφή και φυσικά ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία αφού οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Θα πρέπει λοιπόν να ληφθεί άμεσα μέριμνα για αναστολή καταβολής του ενοικίου σε όσες τουλάχιστον επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους και σοβαρής μείωσης του ενοικίου για όσες από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις εξακολουθούν να παραμένουν σε λειτουργία αλλά λόγω της πανδημίας υπολειτουργούν είτε διότι υποχρεώθηκαν από τα ληφθέντα μέτρα είτε διότι εκ των πραγμάτων καταβαραθρώθηκαν τα έσοδά τους.

Είναι σαφές ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή θα πρέπει το βάρος της κρίσης να σηκώσουν όλοι μαζί οι πολίτες και όχι μόνον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων τα εισοδήματα εκμηδενίζονται εν πολλοίς λόγω των μέτρων που ελήφθησαν και θα ληφθούν από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Είναι σαφές ότι όπως η συντριπτική πλειοψηφία των εισοδημάτων όλων των πολιτών καταβαραθρώνονται η και μηδενίζονται από την πανδημία θα πρέπει και τα εισοδήματα από μισθώματα, εύλογα να μειωθούν προκειμένου να μην καταστραφούν άλλοι συμπολίτες μας των οποίων τα εισοδήματα δεν μειώθηκαν αλλά εκμηδενίσθηκαν χωρίς βεβαίως να ευθύνονται αυτοί.


ΑΘΗΝΑ 15/3/2020  

Με εκτίμηση


ΤΟ Δ.Σ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ

ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ 66  ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210 5231848, 210 5246982, 6986 639190

Email: pasype@hotmail.com 

www.pasype.gr