Μέλος του Διεθνούς Ένωσης ΕνοικιαστώνΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ

            ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ              

                                 ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ COVIT-19

O πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών θεωρεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την πολιτεία σε σχέση με τις μισθώσεις λόγω της Πανδημίας του COVIT -19 είναι ανεπαρκέστατα και θα πρέπει να επεκταθούν

Tα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα είναι τα εξής.

1]  ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΕΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ.

     Όταν  λόγω της υποχρεωτικής διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης εκμηδενίζονται κυριολεκτικά τα εισοδήματα του επαγγελματία, είναι αδύνατον να καταφέρει να   καταβάλει ακόμη και το 60% του μισθώματος  και είναι παράλογο να υποχρεωθεί να το καταβάλει .

        Η διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι υποχρεωτική και μάλιστα ο επιχειρηματίας που παραβεί την διακοπή διώκεται και ποινικά. Πως λοιπόν είναι δυνατόν να ζητηθεί από αυτόν τον επιχειρηματία να πληρώσει ενοίκιο όταν υποχρεούται να κλείσει την επιχείρησή του, εκμηδενίζοντας τα έσοδά του και πως είναι δυνατόν να διώκεται ποινικά αν ανοίξει την επιχείρησή του και να κινδυνεύει να διωχθεί και αστικά, μέχρις απώλειας της επαγγελματικής του στέγης, αν δεν πληρώσει το ενοίκιο.

    Και βεβαίως δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της πλευράς των ιδιοκτητών ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες που ζουν από το ενοίκιο και δεν μπορεί να μηδενισθεί στο εισόδημά τους διότι και οι επιχειρηματίες ζουν από το εισόδημα της επιχείρησής τους, αλλά αυτό μηδενίζεται υποχρεωτικά εκ  του νόμου και επιπλέον καλούνται με μηδενικό εισόδημα να πληρώσουν και μέρος του ενοικίου.

     Μετά την οριστική άρση των μέτρων, όταν θα υπάρχει καθαρή εικόνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της χώρας και τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να συνέλθουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να αποφασίσουν αν και ποιο ποσοστό του ενοικίου θα πρέπει να πληρωθεί και  πόσο χρονικό διάστημα και ασφαλώς με δόσεις.

Ουδείς υποχρεούται στο αδύνατον

 

 

2] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ 50% ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΆ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ Η ΚΑΙ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που δεν έκλεισαν υποχρεωτικά πλην όμως λόγω του αντικειμένου τους, τα έσοδά τους έχουν ελαχιστοποιηθεί η έχουν εκμηδενισθεί με αποτέλεσμα να βρίσκονται και αυτές σε οικονομική ασφυξία. Θα πρέπει και αυτές να στηριχθούν ώστε να μην καταστραφούν από την κρίση της πανδημίας.

 

3] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ 60% [ΚΑΙ ΌΧΙ 40%] ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ  ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΕΙ.

   Είναι αδύνατον σε έναν εργαζόμενο ο οποίος χάνει ολοσχερώς τον μισθό του και λαμβάνει επίδομα 800 ευρώ για 45 ημέρες να συντηρήσει την οικογένειά του και να πληρώσει και το 60% του μισθώματος. Η μείωση της υποχρέωσης καταβολής από 60% σε 40% είναι μονόδρομος για να μην βρεθούν οι εργαζόμενοι σε οικονομική αδυναμία να πληρώσουν το ενοίκιο και να συντηρήσουν την οικογένειά τους.

     Περαιτέρω υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το μισθωτήριο δεν είναι στο όνομα του εργαζόμενου αλλά στο όνομα άλλου μέλους της οικογενείας [συνήθως συζύγου] που  τις περισσότερες φορές είναι και άνεργο. Παρόλα αυτά ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα μείωσης του μισθώματος αφού το δικαίωμα αυτό αναγνωρίζεται μόνον αν συμπίπτει το όνομα και το ΑΦΜ του εργαζόμενου με το όνομα και το ΑΦΜ του μισθωτή. Θα πρέπει να αρθεί άμεσα η μεγάλη αυτή αδικία.

 

3]    ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

   Όταν μία επιχείρηση κλείνει υποχρεωτικά εκ του νόμου και μηδενίζονται τα έσοδα του επιχειρηματία και αυτός ξαφνικά και απρόβλεπτα βρίσκεται με μηδενικά εισοδήματα εύλογο και δίκαιο είναι να καταβάλει και αυτός μειωμένο μίσθωμα στην πρώτη κατοικία του αφού και αυτός όπως και ο κάθε εργαζόμενος βρίσκεται σε πλήρη οικονομική αδυναμία με μηδενικά εισοδήματα.

 

4] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΓΙΑ ΕΞΗ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΡΣΕΩΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΩΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ Η ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΟΝ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΣΘΩΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.

   Αυτή την στιγμή εκκρεμεί μεγάλος αριθμός εξωστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί και δεν έχουν εκτελεστεί αλλά και αποφάσεων που έχουν συζητηθεί αλλά δεν έχει εκδοθεί απόφαση και οι οποίες αφορούν αποβολή μισθωτών τόσο στην μίσθωση κατοικίας όσο και στην μίσθωση επαγγελματικής στέγης λόγω λήξεως του συμβατικού χρόνου. Είναι γεγονός ότι λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της γενικότερης αβέβαιης κατάστασης   είναι αδύνατον σε οποιονδήποτε μισθωτή να αναζητήσει και να ανεύρει νέα επαγγελματική στέγη η κατοικία προκειμένου να μετακομίσει. Έτσι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων να έχουμε μία έκρηξη εξώσεων από εκτελέσεις εξωστικών αποφάσεων οι οποίες ήδη έχουν εκδοθεί και δεν έχουν εκτελεστεί  η θα εκδοθούν κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων δεδομένου ότι η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων δεν περιλαμβάνει και αναστολή εκδόσεως αποφάσεων , η οποία έκρηξη θα δημιουργήσει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

   Η αναστολή των εξώσεων λόγω λήξεως της μίσθωσης για 6 μήνες είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει χρόνος στους ενοικιαστές όταν επανέλθει σταδιακά η φυσιολογική ζωή να βρουν νέα στέγη και να μετακομίσουν χωρίς την Δαμόκλειο Σπάθη της έξωσης.

 

Θεωρούμε ότι τα πιο πάνω μέτρα είναι και τα ελάχιστα αλλά και τα απολύτως αναγκαία  που πρέπει να ληφθούν άμεσα  για την προστασία των ενοικιαστών τόσο στην επαγγελματική στέγη όσο και στην μίσθωση κατοικίας ώστε να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων αλλά και την οικονομική εξαθλίωση μεγάλου αριθμού οικογενειών.

ΑΘΗΝΑ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020
 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

             ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

             ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ

               ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ 66  ΑΘΗΝΑ

              ΤΗΛ. 2105231848   2105246982  6986 639190.

              e.mail    pasype@hotmail.com

               http//     www.pasype.gr